Contact

Tycho Mast (14) uit Bovenkarspel wint Diabetescup

Tycho Mast uit Bovenkarspel voetbalt al enkele jaren bij De Zouaven in de jeugdselecties. Dat is voor de veertienjarige al een hele prestatie, aangezien bij hem in 2017 Diabetes type 1 is geconstateerd. Afgelopen weekend heeft hij de Diabetescup gewonnen met het voetbalteam uit Noord-Holland.

Afgelopen april is Tycho tijdens een selectiedag in onze provincie geselecteerd om tijdens de finaledag Noord-Holland te vertegenwoordigen tijdens de Bas van der Goor Diabetescup – NK voetbal 2019. Dit weekend streden twaalf teams uit de Nederlandse provincies in het tropische Zwolle om de Diabetescup. Er werd gestreden, gelachen, gezweet, geklapt en gejuicht en na een spannende poulefase en kruisfinales namen uiteindelijk de teams uit Noord-Holland en Noord-Brabant het tegen elkaar op in de finale. Het Noord-Hollandse team won deze finale overtuigend met 2-0.

Gezonde prestatie

De prestatie van Tycho geeft aan dat ondanks de diabetes (type 1) sporten mogelijk is, zelfs op hoog niveau. Want dat beweging goed voor is algemeen bekend. Sporten is voor mensen met diabetes best ingewikkeld, maar sporten voor mensen met diabetes is juist erg belangrijk. Het kan er voor zorgen dat je je bloedsuikerwaardes beter onder controle krijgt en het zorgt er bijna altijd voor dat er minder insuline en andere medicijnen nodig zijn.