Contact

De Geldkrant: 10 tips om geld en energie te besparen

Veel inwoners hebben of krijgen financiële moeilijkheden. Ook mensen die eerder weinig moeite hadden om rond te komen. Dit heeft meerdere redenen. Belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten voor energieverbruik en boodschappen. Daarnaast geven steeds meer inwoners meer geld uit dan ze binnenkrijgen. Mensen kunnen hulp zoeken bij familie, kennissen of de gemeente als ze in geldproblemen komen of als ze daar bang voor zijn. De gemeente wil inwoners ondersteunen en informeren waar dat mogelijk is. Daarom ontvangen alle inwoners op 26 of 27 januari De Geldkrant. Deze krant zit ingevouwen in het huis-aan-huisblad: Nieuwsblad Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland en wordt bezorgd op elk adres zonder NEE/NEE-sticker op de brievenbus.

Afgelopen jaar organiseerde de gemeente rond het thema energie besparen acties met bonnen voor energiebesparende producten en/of een energiecoach. Voor wie meer uitgaf dan hij/zij binnenkreeg is er een budgetcoach. Deze is aan te vragen via de gemeente. Nu publiceert de gemeente een Geldkrant met nog meer tips. Deze krant is een initiatief van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland in samenwerking met het Nibud. Dit is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over geldzaken.

Vanaf 30 januari kunnen geïnteresseerden De Geldkrant gratis ophalen bij verschillende openbare organisaties in de buurt. De Geldkrant is ook digitaal te vinden op de website van de gemeente Stede Broec. In deze krant staat informatie over de energieprijscrisis en tips om hiermee om te gaan.

Wat staat er in:

 • informatie, tips en voorbeelden voor het toepassen van de tips
 • links naar handige websites voor hulp
 • lijstjes en telefoonnummers van organisaties
 • overzicht van landelijke en gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen
 • overzicht van organisaties in de gemeente die mensen verder kunnen helpen

Veel mensen voelen stress, schaamte en ervaren een drempel
Geldproblemen komen niet alleen bij minima voor maar ook bij huishoudens met een middeninkomen. Het hebben van geldproblemen kan leiden tot veel stress. Aankloppen bij een instantie roept soms schaamte op. Toch is het belangrijk om aan de bel te trekken als je geldzorgen hebt. Dat is een drempel maar het zorgt er wel voor dat je er niet alleen voor staat. Samen los je geldproblemen makkelijker op dan in je eentje.

Maak geldproblemen bespreekbaar
Martien Krijger, wethouder Samenleving bij gemeente Stede Broec, zegt: “Maak geldproblemen bespreekbaar. Misschien heb je zelf al nagedacht over hoe je kunt besparen. Zo let ik bijvoorbeeld op mijn verbruik en uitgaven. Ik draag vaker een dikke trui, zet de kachel wat lager en ik pak vaker de fiets. In deGeldkrant staan meer handige tips om geld te besparen en om (weer) grip op je geld te krijgen én te houden.  Deze krant helpt je ook alvast een handje. Je leest welke kansen er zijn om eruit te komen.”

Waar vinden mensen De Geldkrant

 • Bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland
 • Als bijlage in het Nieuwsblad West-Friesland (voorheen De Drom)
 • Bibliotheken in West-Friesland
 • Stichting Iedereen Telt Mee
 • Martinuscollege, Stede Broec
 • Ons Stede Broec
 • JC Inventas