Contact

Reanimatie als schoolvak op Martinuscollege

Hoe herken je een hartstilstand?, hoe geef je een hartmassage, hoe moet je iemand beademen en hoe werkt de AED? Alle leerlingen uit leerjaar 2 van het Martinuscollege in Grootebroek kunnen deze vragen beantwoorden. Zij kregen afgelopen week een reanimatietraining. 

Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand en grijpt slechts de helft van de Nederlanders direct in. “Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen, dus ook de jongeren, een hartstilstand kunnen herkennen en leren reanimeren. Door leerlingen deze kennis mee te geven dragen wij bij aan een veiligere samenleving. Als school vinden wij dit dan ook een belangrijk onderdeel van de burgerschapsvorming”, aldus Jelka Meijer, lerares biologie en NLT EN een van de initiatiefnemers van deze training.  

Spelenderwijs

De reanimatietraining gaat spelenderwijs via reanimatiepoppen en de game van I save lives. De trainer legt reanimatiepoppen klaar en leerlingen verbinden hun telefoon of tablet met de reanimatiepop. Door minigames te spelen, leren leerlingen alle stappen van reanimeren: herkennen van een hartstilstand, hartmassage geven, beademen en de AED. Leerlingen halen scores en doen mee aan een toernooi in de klas en met andere scholen. Binnen twee lesuren verdienen ze uiteindelijk hun certificaat. 

Het blijft niet bij deze jaarlijkse training voor de tweedejaars leerlingen. “De bedoeling is dat de leerlingen over twee jaar nogmaals de training doen zodat alle leerlingen de school verlaten met wat kennis over dit belangrijke onderwerp”, aldus Meijer. 

Spannend

De leerlingen vinden de training best spannend. Zo ook Myrthe: “Ik vond het best raar om met die pop te moeten werken, maar toen we eenmaal bezig waren was het eigenlijk superleuk”. Meijer:”De leerlingen nemen de training gelukkig heel serieus, maar door de games is er ook een ontspannen sfeer en er is natuurlijk ook ruimte om te lachen met elkaar”. Een ding is wel duidelijk: de leerlingen vinden de training heel goed, maar ze hopen geen van allen dat ze ooit echt iemand hoeven te reanimeren.