Contact

Leerlingen zetten zorgtechnologie in tegen eenzaamheid

Brainstormen, ontwerpen, een prototype maken en evalueren. Leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek gaan, in samenwerking met Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek, Vitasys en Pipelife, zorgtechnologie inzetten naar de sociale behoefte van ouderen.

Leerlingen uit leerjaar 2 vmbo gaan tot de kerst door middel van een challenge aan de slag met zorgtechnologie om bewoners van Nicolaas Verpleeghuis minder eenzaamheid te laten ervaren.

Prototype

Sjaak Jongkind, een van de begeleidende leraren van het Martinuscollege vertelt enthousiast:”In vier groepen gaan 16 leerlingen de uitdaging aan om een prototype te maken van iets wat de bewoners kan helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een robot-hond”. Wat de leerlingen uiteindelijk gaan ontwerpen, hangt helemaal van van de input van bewoners van Nicolaas Verpleeghuis

Nieuwste technische ontwikkelingen

In een Zip Tie Dome, een eigen werkplek, gaan de leerlingen ontwerpen en maken zij een prototype. De challenge wordt afgesloten met een eindexpositie. “Voor leerlingen is dit een prachtige kans om in korte tijd op een leuke manier veel te leren en iets te kunnen betekenen voor de ouderen.  Ze leren mensgericht ontwerpen, het vertalen van vraagstukken naar technische toepassingen, projectmatig werken en gebruik te maken van de nieuwste technische ontwikkelingen. Daarnaast is het mooi dat leerlingen kunnen samenwerken met Nicolaas Verpleeghuis en Vitasys omdat ze op die manier ook kennis maken met het werk- en beroepenveld” , aldus Jongkind.