Contact

Geweld stopt nooit vanzelf: kom samen in actie!

“Ook jíj kunt te maken krijgen met geweld”. Zo luiden de eerste woorden uit het promotiefilmpje van de 18 gemeenten van Noord-Holland Noord. Met het filmpje doen de gemeenten, waaronder de gemeente Stede Broec, een oproep aan alle inwoners om samen geweld tegen te gaan. Want iedereen verdient het om te leven in een veilige omgeving. Burgemeester Ronald Wortelboer (VVD) hijst op 25 november om half 3 de ‘Orange the world’-vlag bij het gemeentehuis en wethouder Lydia Groot (ODS) ontsteekt om half 5 het oranje licht bij hét Postkantoor als start van dit initiatief in Stede Broec.

Orange the World

Van 25 november tot en met 10 december 2020 is het ‘Orange the World’, de internationale campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Dit zijn de ’16 Days of Action against Violence’. Over de hele wereld vinden acties plaats. Die zijn volgens de UN Women, onderdeel van de Verenigde Naties, hard nodig. Wereldwijd is aandacht nodig om zo het geweld tegen vrouwen en meisjes te kunnen stoppen. Ook in Nederland krijgt volgens de UN Women 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. 

Samen het verschil maken

In alle lagen van de bevolking komt geweld voor. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Denk aan schoppen, slaan, schreeuwen, vernederen, seksueel geweld of financieel misbruik. Alleen al in Noord-Holland Noord waren er het afgelopen jaar meer dan 4.500 meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het is hard nodig dat deze problemen aangepakt worden. Ieders hulp is hierbij nodig.

Gratis online bijeenkomst

Op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, organiseren de gemeenten een gratis live stream van 16.00-18.00 uur voor inwoners en professionals. Er wordt een film van 40 minuten getoond met het thema ‘geweld’, welke besproken wordt door een panel van (ervarings-)deskundigen. Deelnemers kunnen via een chat live vragen stellen over het onderwerp. De live stream is te vinden op de website www.kampanje.nl/orangetheworld.

Help melden

Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Maakt u zich als inwoner zorgen om een familielid, vriendin, buurvrouw, collega of klasgenoot? Bel dan voor hulp en advies met organisatie Veilig Thuis, dit kan anoniem. Bel 0800-2000 of chat met Veilig Thuis via www.veiligthuis.nl. Samen maken we het verschil.