Contact

Burgemeesters sluiten drugspanden

In Hem en Bovenkarspel heeft de politie in januari 2021 twee in werking zijnde hennepkwekerijen ontmanteld. Het gaat om een bedrijfswoning aan de Zuiderdijk in Bovenkarspel en aan de Zuiderkoggeweg in Hem. Beide panden hebben dezelfde eigenaar.

In totaal zijn 222 hennepplanten aangetroffen, een grote hoeveelheid soft- en harddrugs, diverse soorten wapens, gestolen fietsen en auto’s, illegaal vuurwerk en illegale sigaretten. Burgemeester Pijl van gemeente Drechterland en burgemeester Wortelboer van Stede Broec hebben besloten om beide bedrijfswoningen met ingang van 11 maart te sluiten voor de duur van drie maanden.

Duidelijk signaal

Burgemeesters Pijl en Wortelboer willen met het sluiten van de woning een duidelijk signaal afgeven. “Criminele activiteiten leveren onveiligheid op voor de omwonenden en kunnen een sterke aantrekkingskracht hebben op andere criminelen, wat weer kan leiden tot verdere verstoring van de openbare orde en veiligheid. Dat is onacceptabel en dus volgt sluiting.”

De tijdelijke sluiting is dus niet alleen bedoeld om een einde te maken aan deze criminele activiteiten, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook nadrukkelijk bekend gemaakt. Op het pand komt een mededeling die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen. Tussen het moment van ontmantelen en de daadwerkelijk sluiting zit enkele maanden tijd. Dit heeft te maken met de wettelijke bezwaartermijn.