Dat theater Het Postkantoor zijn plek in de lokale samenleving ondertussen wel heeft verdiend, daarover was de politiek het dinsdagavond roerend eens. Maar de exploitatie ervan drukt nu wel zwaar op het totale kunst- en cultuurbudget van ongeveer 1,5 miljoen euro.
De Stichting Evenementen Postkantoor Stede Broec (Steps) krijgt dit jaar incidenteel 60.000 euro extra uit het kunst- en cultuurpotje om de exploitatie rond te krijgen. Wel tekende de raad daarbij aan dat dit niet mag leiden tot een verhoging van het totale budget voor kunst en cultuur.
Kortom, blijft Het Postkantoor kampen met tekorten, dan staat de politiek voor scherpe keuzes. Ter voorbereiding op een nieuwe cultuurnota kreeg de raadscommissie samenleving daarom een aantal stellingen over kunst en cultuur in Stede Broec voorgeschoteld. Daarbij stak iedereen de loftrompet over het theater en de programmering, maar de lokale clubs en amateurgezelschappen worden nog wel node gemist.
„Het is toch typisch dat onze lokale toneelvereniging Het Postkantoor links laat liggen”, vond Martien Krijger (VVD). Jan Munnik (Gemeentebelangen Stede Broec) was het daarmee eens. „Misschien dat het verlagen van de tarieven aan die kant een inhaalslag kan opleveren.” Krijger: „En dan de reguliere kaarten voor bekende artiesten wat duurder maken.” Ook Yvonne Koopen (PvdA/GroenLinks) vond dat naar dit aspect ’gekeken moet worden’.
’Wel verantwoord blijven’
Meer moeite hadden de fracties met de stelling dat het ’culturele verenigingsleven in stand moet worden gehouden middels subsidies’. Liberaal Krijger wil best ondersteunen, maar verenigingen moeten vooral ook zelf sponsors werven. Harry van der Raad gaf aan dat zijn partij Open en Duidelijk Stede Broec ’heel ver’ wil gaan in dat ondersteunen, maar dat het financieel ’wel verantwoord moet blijven’. De politiek verwacht dat Steps op dit gebied zelf ook met meer creatieve ideeën gaat komen.
Dat cultuur voor de vitaliteit van de geest net zo belangrijk is als sport voor de vitaliteit van het lichaam, daarover was men ook eensgezind. „Als het straks over financiën gaat, moet de discussie dus ook niet worden: sport óf cultuur, maar beiden. Naast elkaar”, vond Munnik (GBS). En als er dan toch geld tekort is, dan ligt voor veel fracties de prioriteit bij cultuuronderwijs en bij de jeugd. „Maar laten we niet vergeten dat cultuur ook een belangrijke rol speelt in de eenzaamheidsbestrijding’’, stelde Van der Raad (ODS). „Mensen moeten ergens heen kunnen gaan, zoals een dorpshuis. Als je daar gaat ingrijpen, is dat nogal een inbreuk.”