Contact

Toezichthouders Stede Broec zijn gastheren gemeente

De twee parttime toezichthouders die sinds deze week actief zijn binnen de gemeentegrenzen van Stede Broec, krijgen nog geen verbaliserende bevoegdheid. Het zijn vooral gastheren van de gemeente, benadrukt het College.

Stede Broec heeft structureel 50 mille opgenomen voor handhaving. En dat is nodig. Zo is er sprake van meer overlast, meer hangjongeren en meer vandalisme, blijkt uit cijfers in de begroting.

Of nog meer geld moet wordt uitgetrokken, zoals de politiek bij de behandeling van de begroting suggereerde, dat kan burgemeester Ronald Wortelboer nog niet toezeggen. ,,Dat hangt af van de resultaten.’’

Ogen en oren

De eerste stap is in ieder geval gezet. De toezichthouders zijn samen 32 uur per week actief. Ze zijn de oren en ogen van de gemeente Stede Broec, ze gaan surveilleren en kennis maken met inwoners, ondernemers en verenigingen.

Met de politie worden afspraken gemaakt over samenwerking. De toezichthouders zullen ook in het buitengebied, zoals het Streekbos, actief zijn.

De toezichthouders hebben geen verbaliserende bevoegdheid, zoals boa’s. Die moeten daarvoor eerst beëdigd worden. Dat gebeurt wellicht aan het eind van het jaar.

Controle bij evenementen, fout parkeren, loslopende honden, hondenpoep, toezicht tijdens kermissen of op overlast van hangjongeren. In al die gevallen worden de toezichthouders ingezet.

Dat zal ook in de avond of nacht gebeuren. Periodiek vindt overleg plaats met wijkagent, jongerenwerker en politie om de juiste prioriteiten in de werkzaamheden te stellen.