Contact

Streekhof verwijdert banners zwarte piet na bedreiging

De VVD Stede Broec heeft zaterdag 28 oktober jl. op haar campagnedag in het Streekhof gemerkt dat de ondernemers van het Streekhof gedwongen zijn banners met beeltenis van Zwarte Piet te verwijderen, onder dreiging van een actiegroep.

In winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel heeft de winkeliersvereniging zaterdag de grote banners met zwarte piet verwijderd, nadat bestuursleden e-mails met dreigende taal ontvingen.

Volgens centrummanager Garm Besseling heeft het Streekhof gekozen voor de ’veiligheid van de consument en die van onszelf’. ,,We hebben absurde berichten ontvangen over de aanwezigheid van de banners. Dat begon vrijdagmiddag en voor we het wisten liep de mailbox over. Sommige mensen hielden het netjes, maar er zaten ook berichten tussen die veel te ver gingen.’’

’Racistische uitingen’

Het bestuur wilde in eerste instantie niet toegeven aan de verzoeken om de banners – volgens de e-mailschrijvers ’racistische uitingen’ – te verwijderen, maar deed dat zaterdagochtend alsnog. ,,Door de toon waarop wij werden benaderd.’’

Besseling zag zich zaterdagochtend ook genoodzaakt de beveiliging extra te instrueren. ,,Uit voorzorg.’’ Aan het begin van de middag waren de tien grote banners verdwenen. Besseling benadrukt dat er geen concessies worden gedaan aan de Sinterklaasviering in Stede Broec. ,,Die blijft hetzelfde als de jaren ervoor. Dus zwarte piet is straks gewoon welkom in het Streekhof.’’

Groenteboer Adrie Bakker, eveneens bestuurslid van de winkeliersvereniging, noemt de genomen maatregel ’in-en intriest’. ,,Dit is heel ernstig, maar we moeten kiezen voor veiligheid.’’ De winkeliers hopen met het verwijderen van de grote banners rust te creëren.