Contact

VVD: onderzoek hoog Westfries tarief HVC

De VVD in Stede Broec heeft het initiatief genomen om samen met de andere Westfriese gemeenten onderzoek te doen naar de wijze waarop de heffing afvalstoffen in iedere gemeente tot stand komt. De raden kunnen een motie verwachten.

Aanleiding voor deze actie is voor liberaal Martien Krijger uit Stede Broec het hoge tarief in alle Westfriese gemeenten van meer dan 300 euro per jaar per huishouden.

Dat is aanzienlijk hoger dan in omliggende gemeenten, waar het tarief soms 50 tot 100 euro per jaar per huishouden lager ligt. De VVD wil weten waar dat door komt, maar ook of het tarief in deze regio niet omlaag kan.

De zeven Westfriese gemeenten hebben het ophalen van hun afval geregeld via het CAW. Omdat de overeenkomst eind 2018 afloopt vindt Krijger het nu het moment, waarop men zich Westfriesland breed beraadt op nieuwe afspraken.

Rekenkamers

Alle raden kunnen een motie van de VVD verwachten, waarin wordt voorgesteld de gezamenlijke rekenkamers onderzoek te laten doen naar de wijze waarop de heffing afvalstoffen tot stand komt.

Drechterland heeft daar al mee ingestemd. Volgens de VVD is het voor veel raadsleden onduidelijk. Ook blijkt nergens uit welke factoren van invloed zijn op de tarieven.

De VVD wil dan ook inzicht in de mate van kostendekkendheid, het toerekenen van activiteiten, door de raad gestelde kaders en de kosten vanuit de HVC. In het onderzoek wordt, als het aan de liberalen ligt, ook de meerwaarde van het CAW meegenomen.

De VVD-fracties denkt dat alleen als inzichtelijk is waar de afvalheffing op gebaseerd is, een goed tarief kan worden afgesproken.

Noodzaak

Zeker gezien de discussie over de twintig euro heffing voor het ophalen van grof vuil die HVC wilde instellen, zien de liberalen een onderzoek naar het doorbelasten van de kosten aan de inwoners als een absolute noodzaak.

Krijger: ,,Ik kan niet aan onze inwoners uitleggen waarom het tarief bij ons hoger is dan in gemeenten buiten Westfriesland. En dus ook niet waarom wij onze tarieven niet kunnen verlagen.’’

Zijn partij heeft getracht dat uit te zoeken, maar kwam er niet uit. Ophaalfrequentie en volume blijken niet van invloed, maar ook eventuele subsidie niet. Zo betaalt in Koggenland een huishouden met meerdere personen 336 euro.

Stede Broec betaalt 373 euro, Medemblik en Enkhuizen zijn koploper met respectievelijk 386 en 387 euro. Terwijl gemiddeld in Noord-Holland 301 euro wordt betaald en gemiddeld in Nederland is dat zelfs 257 euro.