Waardering voor GTS
Niet alleen financiële steun viel de noodlijdende turnvereniging GTS uit Grootebroek gisteravond ten deel tijdens de raadsvergadering. Ook veel waarderende woorden voor het werk van deze club.
Dit ondanks, of misschien wel dankzij de wat sceptische toon waarop liberaal Ton Schuitemaker zich te weer stelde tegen het voornemen van het college om GTS met een eenmalige injectie van 25 mille voorlopig weer in het zadel te helpen.
De VVD’er stelde per amendement voor een lening te verstrekken tegen ‘slechts vier euro extra’ per lid van de vereniging. Schuitemaker vond het niet passend om ‘wanbeleid te belonen’. Het bestuur had in zijn ogen veel eerder aan de bel moeten trekken. Schuitemaker vreesde voor precedentwerking én miste een gedegen plan van aanpak. Hij had er ook grote moeite mee dat wethouder Nico Slagter in de commissie al aankondigde de club vast een voorschot te willen verlenen. Om, zo legde deze gisteravond uit, salarissen te kunnen betalen. Het budgetrecht ligt echter bij de raad, onderstreepte Schuitemaker. ,,Dan had u een spoedzitting moeten vragen.”
Steun kreeg de VVD van geen enkele fractie. Sterker nog, zijn felle woorden leken de andere fracties te steunen in hun waardering voor het werk van GTS. ODS sprak ronduit vertrouwen uit in het bestaansrecht van de vereniging met 550 leden. Dirk Visser onderstreepte dat GTS gezondheidskosten bespaart met bewegingslessen aan jonge leden. GBS sprak van ’topsportniveau’ en ook het CDA vond dat een op landelijk niveau opererende club als deze steun verdient.
Yvonne Koopen (PvdA/GL) stak de hand in eigen boezem. Sinds 2016 dringt de politiek immers al aan op transparanter subsidiebeleid. “We hebben zelf ook steken laten vallen, dit moet echt anders.’’ Ze kreeg steun van andere fracties. Het gemeentelijk subsidiebeleid moet snel doorgelicht.
Het weerhield Schuitemaker er niet van zijn amendement in stemming te brengen. Waarna hij alsnog met de rest van de raad de eenmalige injectie voor GTS steunde.
Reactie van de VVD op de steun
De VVD is evengoed blij dat de steun wordt verstrekt, maar hadden gehoopt op meer begrip uit de raad. Er kan niet zomaar hulp worden geboden aan noodlijdende verengingen. Dit is een slecht voorbeeld voor de andere Stede Broec’se verengingen. “Na het niet aannemen van het amendement is er een nieuwe realiteit ontstaan; wij zijn niet voor het omvallen van GTS en daarom hebben wij toch voor het subsidie voorstel gestemd”, aldus Ton Schuitemaker.
Bron: NHD / Tanja Koopen