Contact

Spartanen maatje te klein voor De Zouaven

De Zouaven is hard op weg naar de titel in de tweede klasse zondag. Spartanen werd in Grootebroek overtuigend aan de kant gezet met 5-0. Met nog negen wedstrijden te gaan, bedraagt de voorsprong op ZAP tien punten.

Met het debacle van vorig seizoen nog in het achterhoofd – na een slechte reeks verspeelde De Zouaven toen ook een zeker ogende titel – zijn ze op De Kloet beducht. Niemand rekent zich rijk. “Zeker niet. We leven van wedstrijd tot wedstrijd”, stelt uitblinker Machielse. Met drie treffers heeft hij een groot aandeel in de overwinning op Spartanen. “Maar we gaan er natuurlijk wel voor. Ik speel altijd om eerste te worden.”

Gedreven

Tegen de ploeg uit Wognum maakt De Zouaven een gedreven indruk. De gasten, die flink wat basisspelers missen, kiezen begrijpelijk voor een compacte en defensieve speelstijl tegen de thuisploeg die op oorlogssterkte is. Alleen Jory de Wit, die tegen Kolping Boys een zware blessure opliep, ontbreekt. De verwachting is dat hij dit seizoen niet meer in actie komt.

Overwicht

Spartanen-trainer Jitze Bosma kan tegen De Zouaven onder andere geen beroep doen op zo’n beetje zijn hele verdediging. Aanvankelijk heeft Bosma dit prima opgevangen. De Zouaven creëert ondanks een flink overwicht geen grote kansen. Dit heeft deels te maken met goed verdedigen, deels met de slordige eindpass van de roodgrijzen.

Een leep steekballetje van de goed spelende Shem Boersma breekt de wedstrijd open. Jens Bakker komt hierdoor namelijk oog in oog te staan met doelman Kevin Mol. Bakker puntert de bal naast en wordt daarna gevloerd door Mol. Penalty, oordeelt de scheidsrechter. Een strafschop die door Alex Wagenaar feilloos wordt binnengeschoten.

Bepalend

“Een kantelpunt”, oordeelt Bosma, die het niet eens was met de beslissing van de arbiter. “Onbesuisd inkomen, was de uitleg van de scheidsrechter. Dat viel volgens mij wel mee. En de bal was al naast geschoten. Maar goed, het is in mijn ogen wel bepalend voor de wedstrijd. Net als de 2-0 na rust. Hij loopt niet eens naar onze grensrechter toe!”

Die oordeelt dat er sprake is van buitenspel na een splijtende steekbal van Max Boukens. Het klopt dat Bakker buitenspel staat, maar die doet niet mee aan het spel. Machielse, die geen buitenspel stond, wel. De spits toont zich koel en rond beheerst af.

Die 2-0 in de 56e minuut haalt alle spanning uit de wedstrijd. Zeker als Machielse drie minuten later de 3-0 voor zijn rekening neemt op aangeven van wederom Boukens. Spartanen is tot dat moment eigenlijk nog niet gevaarlijk geweest. De normaliter gevaarlijke buitenspelers Timo Bedorf en Guleed Afhakame kunnen maar niet in stelling worden gebracht. Ook de balvaardige Joeri Zuiker kan zijn stempel niet drukken en middenvelder Maarten Zuiker valt op door niet op te vallen.

De Zouaven daarentegen zet de ambities kracht bij. Aan de 4-0 van Bakker gaat een schitterende aanval vooraf. Machielse verlengt achteloos een pass van Noah Marsman, waardoor invaller Robbin Kooiman door kan breken. De buitenspeler is onzelfzuchtig en legt de bal breed op Bakker. In de slotminuut maakt Machielse het feestje voor De Zouaven compleet door op aangeven van Roy Janssens voor de 5-0 te zorgen.

De Zouaven – Spartanen 5-0

25. Wagenaar 1-0 (pen.), 56. Machielse 2-0, 59. Machielse 3-0, 89. Bakker 4-0, 90. Machielse 5-0.

De Zouaven: Van Loon; Wagenaar, Broersen, Marsman (90. Steneker), De Winter, Janssens, Boukens, Jansen, Broersma (68. Kooiman), Machielse, Bakker.

Spartanen: Mol; Bakker, Smit, N. Velzeboer, Laan, M. Zuiker (72. Karel), D. Zuiker, Langedijk, Bedorf (84. Bijman), J. Zuiker, Afhakame.