Contact

Deal glasvezel in Westfriesland beklonken

Op 6 maart tekenden de provincie Noord-Holland en kabelexploitant FiberNH een overeenkomst die een vaste internetverbinding in een groot deel van het witte buitengebied van Noord-Holland een stap dichterbij brengt. In Stede Broec is de deal nu ook zwart-op-wit gemaakt.

Er is nu officieel overeenstemming met kabelexploitant Fiber NH over ondersteuning bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Medemblik, Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Alkmaar. In Koggenland heeft de gemeente een deal gesloten met E-fiber.

De aanleg van glasvezel was lange tijd voor marktpartijen niet rendabel in het buitengebied. Lokale initiatieven konden daardoor niet het benodigde kapitaal lenen dat nodig is om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Intussen is de markt aangetrokken en zijn andere initiatieven in een stroomversnelling gekomen, waardoor nog eens zo’n 10.000 adressen zicht hebben op snel internet.

Coalitieakkoord

In het coalitieakkoord belooft de provincie om ‘de knelpunten van digitale ontsluiting in kaart te brengen en te onderzoeken op welke wijze glasvezel zo goed en breed mogelijk bereikbaar wordt in Noord-Holland.’ Op 18.000 percelen in het Noord-Hollandse buitengebied bleek nog geen snel internet mogelijk. Het streven is om in 2020 deze adressen te hebben voorzien van een breedbandaansluiting van tenminste 100 megabit per seconde.