Contact

Boerkaverbod van kracht; ook in Stede Broec

Vanaf 1 augustus jl. is het in Nederland het verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen in openbare ruimtes als ziekenhuizen, overheidsgebouwen, scholen en het openbaar vervoer. Dit betekent dat mensen op deze locaties geen kleding mogen dragen die hun gezicht onherkenbaar maakt. Denk hierbij aan een boerka, bivakmuts, nikab, integraalhelm of masker. In de media wordt er vaak verwezen naar het ‘boerkaverbod’.

Aanleiding

In principe mogen Nederlanders zich kleden zoals ze willen. Maar in bepaalde situaties is het belangrijk dat we mensen kunnen aankijken en identificeren. Daarom is dit verbod ingevoerd.

Stede Broec

In Stede Broec is het boerkaverbod dus ook van kracht. Mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen in ons gemeentehuis worden gevraagd de gezichtsbedekkende kleding af te doen. Dit is in elk geval nodig als ambtenaren bezoekers moeten identificeren. Mochten mensen daar niet aan mee willen werken, dan worden de bezoekers niet geholpen en verzocht het pand te verlaten. Als bezoekers hier niet aan meewerken, dan schakelt de gemeente de politie in en kunnen zij een boete krijgen. Alle scholen in de gemeente dienen zich ook te houden aan de nieuwe wet.