Contact

Gevangenisstraf geëist voor grootschalige oplichting

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft donderdag 11 juni een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4½ jaar geëist tegen een destijds 25-jarige man uit Bovenkarspel voor oplichting van tientallen slachtoffers in de periode augustus-oktober vorig jaar.

Onder andere een 81-jarige vrouw uit Hoogkarspel was het slachtoffer van de man. De verdachte, een zogenaamde loodgieter die namens de woningbouwvereniging de leidingen komt controleren. Zo kletst de mannelijke verdachte zich volgens het OM wekenlang binnen bij tientallen nietsvermoedende en veelal kwetsbare slachtoffers in West-Friesland.De zaak tegen een 24-jarige medeverdachte uit Nieuwegein wordt op een nader te bepalen moment inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft bepaald dat deze 24-jarige vrouw weer in hechtenis moet worden genomen.

Hij steelt naast pinpassen en cash ook erfstukken en zeer dierbare persoonlijke bezittingen, zoals trouwringen van overleden echtgenoten. Al met al is er voor tienduizenden euro’s gejat’’, aldus de officier van justitie vandaag op zitting.‘’Telkens gingen deze feiten gepaard met een sluwe en uiterst verwerpelijke mate van bedrog en misleiding: de oudere slachtoffers gaven eerst met open ogen toegang tot hun woningen, waarna ze binnen het uur nogmaals werden gepakt, doordat een zogenaamde bankmedewerker (de vrouwelijke medeverdachte) hun pincode nodig had om ze te behoeden voor een volgende diefstal. Het op die manier tweemaal iemand in de luren leggen voelt bijna vernederend.’’

Kwetsbare slachtoffers

Het oudste slachtoffer was bijna 100 jaar. De jongste was net 14 jaar. Ook hij werd met een list in de maling genomen, maar werd op straat bovendien blootgesteld aan flink geweld van een grote volwassen man. Duidelijk is dat het telkens om zeer kwetsbare slachtoffers ging. Dit was bewust zo. De kwetsbaarheid bood de gelegenheid.

‘’Het vertrouwen van deze slachtoffers in de medemens is mogelijk ernstig aangetast, en dat (veelal) bij ouderen die vaak al zo op leeftijd zijn dat ze juist volledig afhankelijk zijn van integere hulp. Dat deze mensen ook nog eens in hun eigen woning zo zijn overrompeld en belazerd, terwijl sommigen nog probeerden zich daartegen te verzetten, zal een enorm en misschien wel blijvend gevoel van machteloosheid hebben opgeleverd’’, aldus de officier van justitie.

Zieke broer

Het gaat hier om ernstige feiten: ‘’Door het keer op keer te doen, en telkens maar niet op de rem te trappen, is het voor mij zonneklaar dat bij verdachte sprake is van een lacune in de gewetensfunctie.’’ Ook stelt het OM dat verdachte leugenachtig verklaart, zoals het motief om een ziek familielid te helpen. ‘’In het dossier zijn geen aanwijzingen aangetroffen dat dit klopt: er zijn geen betalingen aangetroffen naar ziekenhuizen noch zijn documenten gevonden die duiden op de financiering van een medisch traject.’’
De officier rekent verdachte de drang naar snel en makkelijk geld volledig en ernstig aan, en vraagt om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4½ jaar.

De rechtbank Noord-Holland zal vermoedelijk uitspraak doen op 25 juni.