Contact

Kermis Lutjebroek afgelast door coronacrisis

De Lutjebroeker kermis gaat, net als kermis Bovenkarspel in april, vanwege corona niet door. De kermis zou van 29 augustus tot 1 september a.s. gehouden worden. Café De Paus, de drijvende kracht achter het evenement, heeft besloten de deuren dan gesloten te houden. Ook de exploitant van de draaikermis zal deze niet opzetten en het kermiscomité schrapt haar activiteiten.

Het kermiscomité, dat traditioneel ieder jaar meer uitpakt met gekkigheid in het dorp, had voor dit jaar ’heel leuke ideeën’, aldus John Kok, tevens uitbater van De Paus in het hart van de dorp. Nadat het coronavirus uitbrak, gingen de Lutjebroekers er nog van uit dat het niet zo’n vaart zou lopen met de laatste kermis van het seizoen.

Oranje

Vervolgens werden de plannen aangepast. Zo zou een rondgang met attracties langs de kermisborrels worden gemaakt en werd gesproken over een vaartocht met spandoeken langs het water met als titel ’Code Oranje’. Kok: ,,Dat vonden we wel een mooie verwijzing, nadat Koningsdag niet doorging en ook het EK.’’ Er waren ook plannen over het organiseren van een evenement op het terrein van De Paus.

Renee Jong namens het kermiscomité: “Van al die jaren dat het kermiscomité bezig is met het organiseren van het vertier en gezelligheid rondom de kermis, is dit wel het meest onzekere en vreemde uit onze rijke geschiedenis. We hopen dat er snel een goed vaccin gevonden wordt en dat het virus de kop wordt ingedrukt, zodat wij als comité weer kunnen doen waar we goed in zijn. Wij willen iedereen alvast een fijne kermis toewensen, en we hopen dat eenieder in dit gekke jaar, toch nog een beetje het kermisgevoel krijgt.”

© Foto Kermiscomité Facebook

De gemeente Stede Broec heeft inmiddels besloten dat er ook geen draaiende attracties in het dorp worden geplaatst, ook niet buiten Lutjebroek. Hoewel het een enorme domper is voor het dorp, vindt Kok, tevens CDA-fractievoorzitter, het ook een goed signaal. ,,We gebruiken ons gezonde verstand, hoe lastig dat ook is. In deze tijd moet je dit niet willen organiseren. Dit jaar dus even niet, maar volgend jaar komen we nog sterker terug. Daarom houden we nu de plannen die we hadden nog even voor ons.’’