Contact

Genderneutraal toilet en ‘gewoon’ jezelf kunnen zijn

Vrijdag 11 december 2020 is het Paarse Vrijdag. Met allerlei activiteiten besteedt het Martinuscollege in Grootebroek deze dag aandacht aan respect, openheid en diversiteit voor leerlingen en collega’s. Extra bijzonder is dat deze dag ook het eerste genderneutrale toilet wordt geopend. 

Paarse Vrijdag is de actiedag van het landelijke netwerk GSA (Gender & Sexuality Alliance). Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele diversiteit en genderdiversiteit als norm. Het Martinuscollege vindt het ook belangrijk een veilige en tolerante school te zijn, waar aandacht is voor sekse, seksualiteit en genderdiversiteit. Een aantal leerlingen wil zich hiervoor extra inzetten en zij hebben zich georganiseerd in een GSA op school. 

Belangrijke thema’s 

Eline Reus-Kraal is lerares maatschappijleer en levensbeschouwing en begeleidt, samen met collega Mimi Janssen, de GSA op het Martinuscollege. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ongeacht van wie je houdt of welk geslacht bij je past”, vertelt zij. “In de reguliere lessen hebben wij het regelmatig over jezelf kunnen zijn, respect voor elkaar, je gevoelens uiten en iedereen accepteren zoals diegene is; dat zijn belangrijke thema’s die we bespreken. Paarse Vrijdag is altijd weer een mooie dag om hier extra aandacht aan te besteden”. 

Activiteiten

De GSA op het Martinuscollege heeft allerlei leuke dingen georganiseerd voor Paarse Vrijdag. Natuurlijk wordt er paars gedragen, er zijn schoolshirts met ‘be yourself’ erop, roze muffins in de verkoop, ballonnen en muziek, de Paarse Vrijdagkrant wordt uitgedeeld en in klassen besproken en de mediatheek heeft een aparte hoek met relevante boeken ingericht. Wat het dit jaar extra bijzonder maakt is dat het eerste genderneutrale toilet wordt geopend. “Dat wilde de GSA en de leerlingenraad graag realiseren en daar werken we dan graag aan mee” aldus Reus-Kraal.