Contact

Moeten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland volledig fuseren?

Moet de provincie de gemeenten Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen aanmoedigen om volledig te fuseren tot één gemeente? Is de ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten efficiënt? NH Nieuws houdt in februari een meet-up over deze stelling en roept inwoners en geïnteresseerden op mee te praten.

Als sinds 2011 zijn de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED) een intensieve samenwerking gestart, waarna deze in 2015 formeel in een ambtelijke samenwerking is overgegaan. Door de krachten te bundelen zou de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en de efficiëntie worden vergroot. Maar zijn de inwoners en gemeenten er daadwerkelijk op vooruit gegaan?

Discussie

Verschillende discussieavonden zijn er al aan gewijd: wel of niet fuseren? “Het hart zegt ‘nee’ maar het verstand zegt ‘ja’”, zo schreef politieke partij Het Enkhuizer Collectief op haar website. Ook op financieel vlak zouden de gemeenten er op vooruit moeten gaan dit jaar. Vanaf 2019 zou er zo’n 800 duizend euro structureel bespaard kunnen worden. Maar wat betekent het in de praktijk als de gemeenten zouden fuseren? En hoe moet de nieuwe gemeente dan komen te heten?

Praat mee tijdens de meet up

In februari houdt NH Nieuws een meet-up over de ambtelijke samenwerking met als belangrijkste stelling: “Moet de provincie de gemeenten Stede Broec, Drechterland en Enkhuizen aanmoedigen om volledig te fuseren tot één gemeente?” De datum van de meet-up wordt nog bekend gemaakt.

Wie interesse heeft mee te praten over het onderwerp, kan contact opnemen met onze redactie via: meetup@nhmedia.nl.

Via NH Nieuws