Contact

Broekerschans ervaart overlast door meer verkeer

Sinds de nieuwe Westfrisiaweg afgelopen november is geopend, is het verkeer op de N307 bij Bovenkarspel explosief gestegen. Omwonenden worden nu s’ochtends vroeg wakker door het geraas van vrachtverkeer die op veertien meter van hun slaapramen voorbij rijden.

Voorheen werd het verkeer verdeeld over de Drechterlandseweg in het noorden en de (oude) Provincialeweg in het zuiden. Maar sinds de nieuwe Westfrisiaweg aansluit op zuidelijke weg, is deze weg een verbindingsweg geworden met de Houtribdijk.

Omwonenden zagen de bui vorig jaar al hangen, maar wilden eerst de praktijk afwachten. Maar wat ze voorspelden, gebeurde ook. “Er is zijn meer bewegingen”, aldus Kuiper. “Het is verdubbeld en het wordt elke week meer.”

Vrachtwagens

Het zijn de vrachtwagens waar de omwonenden het meeste last van hebben. Die trekken op en remmen af, precies bij de buurt Broekerschans, dat pal naast de weg ligt.

Volgens berekeningen van de provincie is er niks aan de hand en valt het geluid binnen alle normen. Maar daar kunnen de omwonenden zich absoluut niet in vinden. “Het zijn berekeningen van de banden op het asfalt, maar niet het geraas van een vrachtwagen”, vertelt Kuiper. “Ook zijn het gemiddelden en overdag valt het mee. Maar het gaat om de spitsuren.”

Geluidswal

Een mooie geluidswal met wat begroeiing om ook fijnstof tegen te houden, zou wat de omwonden betreft de beste oplossing zijn. Maar de vraag is wie dat gaat betalen. De lokale politiek steunen de bewoners, maar geven ook aan dat de weg op provinciale grond ligt en dat de provincie dan ook met een oplossing moet komen.

CDA Stede Broec maakt zich hard voor de bewoners en vindt dat het College van Stede Broec de klachten serieus moet nemen. Op hun initiatief wordt op de volgende raadsvergadering een motie ingediend, die raadsbreed wordt gedragen. Het College krijgt de opdracht om actief naar de provincie te stappen met de klachten.