Contact

Familie Biernacki kwaad om uitspraak

Ze hebben er een potje van gemaakt.

De familie Biernacki vindt het onbegrijpelijk dat er vandaag geen celstraf is geëist tegen twee medewerkers van Happy Days. Het OM heeft taakstraffen tot 240 uur geëist voor de dood van de 4-jarige Maurycy Biernacki in 2015.

“Ik moest zijn vader echt in bedwang houden”, vertelt de oom van Maurycy, Vincent Pover. “Die is woest. Het was nog slechter dan wij ooit hadden kunnen bedenken.”

De officier van justitie kon geen roekeloosheid aantonen van de twee medewerkers. “Ik snap niet zo goed waarom de officier dat niet heeft kunnen aantonen”, vertelt Vincent. “Want hij heeft zoveel bewijs verzameld wat allemaal op roekeloosheid uitkomt.”

Slachtofferrol

Ook is er tot deze straf gekomen mede omdat de zaak heel lang op zich heeft laten wachten, een onbegrijpelijk argument bij de familie. “Ongelofelijk. Het lijkt wel alsof de slachtofferrollen hier omgedraaid worden. Dat hun de slachtoffers zijn en wij niet. Wij komen morgen ook niet, wij haken de boot af.”

NVWA

Afgelopen augustus erkende de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al aansprakelijkheid voor het ongeluk. Bij controles van de NVWA had aan het licht moeten komen dat het toestel niet voldeed aan de veiligheidseisen. De NVWA wordt niet strafrechtelijk vervolgd, maar gaat de ouders wel een schadevergoeding betalen.