Contact

Ballonnen verbod in Stede Broec

De gemeenteraad van Stede Broec heeft op donderdag 28 maart jl. besloten dat er een algeheel verbod voor het oplaten van ballonnen komt. Dit gaat gelden voor evenementen en festiviteiten binnen de gemeentegrenzen van Stede Broec.

PvdA/GroenLinks heeft een motie hiervoor ingediend. De raad ging hier unaniem mee akkoord. De indienende partij had vele argumenten om met deze motie te komen. Bijvoorbeeld dat het oplaten van ballonnen milieu- en dieronvriendelijk is. Of ze nu van natuurlatex of van plastic zijn, met of zonder touwtje of ventiel, ballonnen zijn in wezen niets meer of minder dan een vorm van afvaldumping via de lucht. Opgelaten ballonnen komen namelijk ook altijd weer ergens neer. Op straat, in het water, op stranden, in de zee en in natuurgebieden vaak tot ver over onze landsgrenzen heen. In 2007 lag na Koninginnedag de kust van Normandië bezaaid met oranje ballonnen uit Nederland. Dat is 800 kilometer hiervandaan.

Het verbod wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen en is per direct van kracht. Dus geen ballonnen meer in Stede Broec.