Contact

Gemeente: “Verwijder de Japanse duizendknoop”

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant, die kan uitgroeien tot wel drie meter hoog. Ook de gemeente Stede Broec kampt met deze plant, die andere planten en struiken verdringt. Wortels kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken.

In april schiet de plant uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5–12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel drie meter hoog.

Pilot

Door een gespecialiseerd bedrijf wordt een pilot uitgevoerd, waarbij met meerdere behandelingen de planten op een milieuvriendelijke wijze worden bestreden. De werkmethode bestaat uit jaarlijks 5 behandelingen: 2 keer worden de bladeren met heet water behandeld en 3 keer vindt er een prikbehandeling plaats.Bij de prikbehandeling wordt het hete water met een spuitlans tot bij de wortels gebracht waardoor de wortels worden vernietigd. Deze behandeling zal enkele jaren worden voortgezet tot de plant definitief is verwijderd.

Verwijderen

Heeft u een Japanse duizendknoop in de tuin? Het beste is de plant direct te verwijderen. Knip de plant tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens elke week. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug.

Grijze container

Voer het groenafval niet af via de composthoop of de groene container of in de openbare ruimte. De duizendknoop moet in de grijze container. Op deze manier voorkomt u verdere verspreiding van de plant. De werkwijze vergt wel enige doorzettingsvermogen. Het kan enkele jaren duren voordat de plant definitief is verdwenen.

Ziet u de plant in de openbare ruimte? Geef dit door bij de gemeente Stede Broec.