Contact

Geen gemeentelijke aankoop van turnhal GTS

Het college van Stede Broec wil van de turnhal van gym- en turnvereniging GTS aan de Bedrijfsweg te Grootebroek geen gemeentelijke aankoop maken. Niet alleen zijn de aankoopkosten van 1,3 miljoen euro, en alle bijkomende kosten te hoog voor de gemeente, ook zijn er op gebied van ruimtelijke ordening haken en ogen, bepaalt het college. Het college wil met GTS in gesprek om te kijken of de activiteiten in de bestaande gymzalen kunnen worden uitgevoerd.

Nadat duidelijk werd dat GTS zonder accommodatie dreigde te komen te zitten, kwam vanuit de raad een motie om te onderzoeken of de gemeente de hal niet zelf kan kopen. De eigenaar wil van de hal af, dus moet GTS er uit zodra de hal verkocht is. Er zit echter ook een woning aan de hal vast. In de optie van de politiek is de hal waardevast en kan deze in de toekomst weer verkocht worden. Ook kan de woning aan derden verhuurd worden.

Dit is volgens wethouder Bart Nootebos (PvdA/GroenLinks) echter lastig, omdat de woning gekoppeld is aan het bedrijf in de turnhal. De gemeente kan deze dus niet los verhuren. Bovendien denkt sportwethouder Nico Slagter (CDA) dat er alternatieven zijn voor GTS. Zo zou de vereniging gebruik kunnen maken van de sporthal van het Martinuscollege en zijn er nog kleinere hallen.

Gymzalen

Het college heeft in een gesprek met het bestuur aangegeven geen kans te zien als gemeente de hal te kopen. Slagter vindt dat wel degelijk allerlei opties zijn onderzocht. “Ze kunnen niet zeggen dat wij niet ons best hebben gedaan. Wij hebben contact met het Martinuscollege gezocht. Daar kunnen vrijdags en in het weekeinde getraind worden, en in de zomermaanden zelfs vaker, omdat de handbal dan buiten speelt.”

GTS reageert teleurgesteld. Bestuursvoorzitter Marja Heerdt: “Alle neuzen stonden dezelfde kant op. Dit gaf ons hoop en we durfden weer vooruit te denken en te geloven in een goede afloop. Het huidige voorstel zorgt voor veel onrust onder bestuur, trainers en leden. Onze hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad, die op 11 juli aanstaande een besluit moet nemen over onze toekomst.”