Contact

De afgelopen jaren minimaal bijgebouwd in Stede Broec

In twintig jaar tijd is Nederland steeds verder volgebouwd: tussen 1996 en 2015 is er bijna zestigduizend hectare aan woonwijken, bedrijventerreinen en infrastructuur bijgekomen. Ook in Westfriesland is er flink bijgebouwd, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd. Stede Broec komt er bekaaid af. In de gemeente is maar tien procent meer bijgebouwd sinds de jaren 90.

In andere gemeente werd er wel goed bijgebouwd met uitschieters Medemblik (29 procent) en Opmeer (22 procent). Bij buurgemeenten Enkhuizen en Drechterland werd bijna 20 procent bijgebouwd.

Ook in de rest van de provincie is er veel bebouwing bijgekomen: 33 procent in Hollands Kroon, 31 procent in Haarlemmermeer en 22 procent in Purmerend. Opvallend is ook dat er in Zandvoort juist bebouwing is verdwenen (zeven procent). 

Landelijk gezien bestaat de nieuwe bebouwing voor 47 procent uit woongebied en voor 43 procent uit bedrijventerreinen. Infrastructuur neemt de overige 10 procent voor de rekening. Op iets minder dan 15 procent van de Nederlandse grond is inmiddels iets neergezet.