Contact

Dani de Wit uit Bovenkarspel naar AZ

In de zoektocht naar een opvolger voor Guus Til heeft AZ de oplossing dicht bij huis gevonden. De club heeft met Ajax overeenstemming bereikt over een transfer van Dani de Wit. De Wit, opgegroeid in Bovenkarspel en opgeleid bij Ajax, kreeg woensdagavond bij wijze van afscheid een invalbeurt in de slotfase van Ajax – APOEL Nicosia. Door een 2-0 overwinning in dat duel plaatste Ajax zich voor de groepsfase van de Champions League.

De Wit (21) zal vrijdag – wanneer AZ is teruggekeerd uit België, waar het donderdagavond tegen Antwerp speelt – een contract tekenen. Daarmee heeft AZ de versterkingen die het wilde. Eerder deze week zei trainer Arne Slot nog dat de selectie momenteel niet een speler zoals Guus Til herbergt. Til werd een maand geleden door AZ verkocht aan Spartak Moskou. “Een type zoals Guus, een diepgaande middenvelder die heel vaak voor het doel opduikt om ‘af te drukken’, hebben we nu niet”, zei Slot.

Draufgänger

Zo’n type is De Wit nou juist wel. Hoewel opgeleid door Ajax is hij een atypische Ajax-speler. Niet een fijnzinnige technische speler, maar eentje die de mouwen opstroopt. Een Draufgänger noemde Ajax-trainer Erik ten Hag hem vorig jaar. “De trainer bedoelde dat ik veel energie heb. Dat klopt. Ik ben iemand die een ploeg op sleeptouw kan nemen en die nog even gas kan geven als anderen erdoorheen zitten”, zei De Wit daar toen zelf over.

De Wit wist zich bij Ajax niet in de basis te spelen. Hij werd met Jong Ajax in 2018 kampioen van de eerste divisie en viel daarna wel met enige regelmaat in in het eerste elftal, maar een basisspeler werd hij niet. Het zag er niet naar uit dat zijn kansen op speeltijd dit seizoen veel groter werden.

KGB

In april werd zijn contract in Amsterdam met twee jaar verlengd. Hij lag daardoor nog tot 2021 vast bij Ajax. De Wit was eerder actief bij voetbal vereniging KGB.

Bron: NHD