Contact

Stede Broec wordt ‘duurste gemeente van Westfriesland’

De gemeente Stede Broec kampt al langere tijd met financiële problemen. Daarom werd gisteravond tijdens de gemeenteraad besloten om de onroerendezaakbelasting (ozb) met 30 procent te verhogen.

De komende drie jaar moet Stede Broec 6,7 miljoen euro bezuinigen. Er wordt onder meer bezuinigd op onderhoud, er gaat minder subsidie naar verenigingen en er wordt gekort op extra armoedevoorzieningen. Daarnaast wordt toeristenbelasting ingevoerd en gaat de belasting op woningen, de zogenoemde onroerendezaakbelasting (ozb), met dertig procent omhoog. Inwoners uit de gemeente gaan 7,5 ton bijdragen, de bedrijven samen 2,5 ton.

Lees ook: College: ozb in 2020 voor inwoners 30% omhoog

Oppositiepartijen VVD, GBS en OP hebben tegen de begroting gestemd. De oppositie is het niet eens met de gang van zaken. De VVD: “Het huishoudboekje moet kloppen. Zolang het college geen maatregelen neemt om de uitgaven te verminderen, kunnen wij niet in stemmen met een verhoging van de lasten.”