Contact

Kerst in het teken van iets doen voor een ander

Een gezellige kerstviering met elkaar is belangrijk en ontzettend leuk, maar iets doen voor een anders is eigenlijk nog veel leuker. Leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek zetten zich in de kerstperiode traditiegetrouw in voor groepen in de samenleving die wat extra aandacht kunnen gebruiken. 

De feestdagen zijn voor sommige mensen wat beladen omdat ze eenzaam zijn of niet beschikken over voldoende financiële middelen. “Op het Martinuscollege vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich hiervan bewust zijn en zelf nadenken over wat zij kunnen doen om deze mensen wat extra aandacht te geven. Daarom worden de kerstvieringen vaak gecombineerd met mooie acties”, aldus Marius van Biert, leraar maatschappijleer.  

Kerstkaarten voor Nationaal Ouderenfonds

Dit jaar hebben leerlingen uit basis kader klein leerjaar 1 en leerlingen uit vwo 2, 4 en 5 kerstkaarten gemaakt voor de kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat de kaarten rond de kerst  bezorgd worden bij ouderen die normaal niet veel kerstkaarten ontvangen. 

Speelgoed en kleding

Havo en vwo bovenbouw heeft vrijdag 20 december een kerstgala. Voorafgaand aan dit gala wordt kleding en speelgoed ingezameld voor de Kinderkledingbank Stede Broec. Deze organisatie geeft gezinnen die het financieel moeilijk hebben de kans maandelijks kleding uit te zoeken en zorgt rondom de kerst voor een extra presentje en een ‘fris-uit-je-bed-pakket’. Een vrijwilliger van de Kinderkledingbank neemt de gedoneerde spullen tijdens het kerstgala in ontvangst. 

Naar verzorgingstehuizen

Leerlingen vmbo bovenbouw maken zelf kerststukjes en kerstpakketten en bezorgen deze na een gezellige kerstmaaltijd op school bij verzorgingshuizen in de regio. Dit is inmiddels een traditie en het levert altijd mooie gesprekken op tussen de leerlingen van de school en de ouderen. Van Biert: “Mooi om te zien hoe enthousiast leerlingen zich belangeloos inzetten voor een ander. Dat is echt een mooie kerstgedachte”.