Contact

Martinuscollege start met huiswerkvrije sportklas

De droom van iedere scholier: lekker veel bewegen en thuis geen huiswerk maken. Voor aanstaande eersteklassers op de mavo/havo van het Martinuscollege in Grootebroek komt die droom wel heel dichtbij. Per komend schooljaar is het mogelijk te kiezen voor een sportklas waarbij huiswerk op school wordt gemaakt.

“Huiswerk is vaak best lastig voor leerlingen. Ze weten niet altijd hoe ze dit moeten plannen en hoe ze opgegeven stof het beste kunnen leren. Vaak leidt dit tot uitstelgedrag of beginnen leerlingen er helemaal niet aan. Leerlingen vinden het soms ook moeilijk om geconcentreerd te werken, zeker met afleiding door games, appjes en social media”, aldus Paulette Peerenboom, teamleider onderbouw mavo/havo. “Als school ben je altijd bezig om te kijken hoe je het onderwijs beter en aantrekkelijker kunt maken. Na positieve ervaringen van andere scholen en projecten op onze school starten we volgend schooljaar daarom, als pilot, met onze huiswerkvrije sportklas”. 

De schooldag voor de nieuwe brugklasleerlingen begint met een vol uur sporten. Daarna volgen de andere lessen waarbij er extra veel aandacht is voor actieve onderwijsvormen. Peerenboom:”Dat kan dus betekenen dat leerlingen met wiskunde buiten les hebben en aan de hand van een sportieve opdracht wiskundesommen gaan berekenen of dat leerlingen tijdens de Engelse les een flink stuk moeten wandelen”. Ook zijn er projecten die raakvlakken hebben met sport zoals bijvoorbeeld gezondheid en voeding of EHBO. 

Rust 

Tijdens de lessen krijgen leerlingen tijd om aan hun schoolwerk te werken en na de lessen helpen onderwijsassistenten en vakleraren leerlingen met plannen, organiseren en maken en leren van de rest van het huiswerk. Om 15.50 uur worden de boeken opgeborgen en kunnen leerlingen genieten van hun vrije tijd; die dan ook ook echt vrij is. Peerenboom: “Dit levert niet alleen meer rust op voor leerlingen, maar ook voor ouders en school. Leerlingen weten: als ze uit zijn, zijn ze ook echt vrij”. Hoeven leerlingen thuis echt niets meer te doen aan hun huiswerk? Peerenboom: “Ervaringen van andere scholen leert ons dat leerlingen die goed doorwerken op school, thuis niets meer hoeven te doen. Sommige leerlingen vinden het wel fijn om thuis nog wat te leren. Dat mag natuurlijk altijd”, aldus Peerenboom.

De nieuwe huiswerkvrije brugklas is een sportklas, maar niet uitsluitend geschikt voor topsporters. Iedereen die energiek en enthousiast is, is welkom. “Het is wel belangrijk dat leerlingen die voor deze klas kiezen, graag bewegen. Niet-meedoen is geen optie, maar dat is logisch. Sporten is natuurlijk ook fijn en het maakt leerlingen niet alleen fitter, maar is ook goed voor hun concentratievermogen. Dat is weer gunstig voor hun gezondheid en schoolprestaties. Alleen maar winst dus”, aldus Peerenboom.

Goede ervaringen

Dit jaar is de huiswerkvrije sportklas als pilot alleen beschikbaar voor brugklasleerlingen mavo/havo. “Ervaringen van andere scholen met deze vorm van onderwijs zijn erg goed en mogelijk zal dit zich dan ook op een later moment uitbreiden naar onze andere opleidingen”, aldus Peerenboom.