Contact

Word Taalvrijwilliger en volg gratis trainingen

Voor anderstaligen en laaggeletterden is de Nederlandse taal lastig. Vrijwilligerspunt wil zo veel mogelijk mensen helpen die beter willen leren lezen, schrijven of spreken. Taalvrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol. Natuurlijk willen wij dat elke vrijwilliger goed voorbereid aan de slag kan gaan. Daarom organiseert Vrijwilligerspunt in september en oktober gratis trainingen voor taalvrijwilligers. 

Anke Eenkoren is taalvrijwilliger en weet hoe lastig de Nederlandse taal is als het je moedertaal niet is. “Het verschil tussen ‘de’ en ‘het’ is lastig, net als de woordvolgorde en de d’s en de t’s. En dan de uitspraak! Onmogelijk! Mijn Nederlands is goed, maar soms merk ik toch dat bepaalde dingen niet zo eenvoudig uit te leggen zijn. Waarom schuiven we soms met de volgorde van woorden? En hoe zit het met een hulpwerkwoord en een voltooid deelwoord?” 

Tijdens de training staan we dan ook stil bij allerlei verschillende zaken die komen kijken bij het begeleiden van iemand die beter wil spreken, lezen of schrijven. Hoe leg je begrijpelijk die soms lastige regels van de Nederlandse taal goed uit?  Hoe ziet die doelgroep er precies uit? Wat kan je verwachten? Welke materialen zijn er beschikbaar om mee aan de slag te gaan? Hoe geef je op een prettige manier feedback? Hoe is het om maatje te zijn van iemand?

Deze training bestaat uit drie of vier dagdelen. Of je drie of vier dagdelen volgt is afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Ga je vooral spreken met een deelnemer? Of ook lezen en schrijven? Of ga je met een groepje aan de slag? Vóór de start van de training houden we een kennismakingsgesprek met je. Tijdens dit gesprek bespreken we met je welke training het beste bij je past.

Na de training kun je goed voorbereid aan de slag en ben je Taalvrijwilliger bij Vrijwilligerspunt. Uiteraard kun je met al je vragen terecht bij de trainer, ook als je eenmaal begonnen bent, net als Anke! 

Deze training wordt 2 keer gegeven en is onderdeel van een reeks, bestaande uit 4 middagen:7, 14, 21 en 28 september of 28 oktober, 4, 11 en 18 november, beide van 13.30 – 16.30 uur.

Word jij onze nieuwe Taalvrijwilliger of wil je meer info? Bel 0229-216499 of mail naar taalhuis@vrijwilligerspunt.com